Преди 80 години не пуснахме своята пратка -  48 00

...
Преди 80 години не пуснахме своята пратка -  48 00
Коментари Харесай

Йотова за спасяването на българските евреи: Записахме едни от най-светлите страници в световната история

Преди 80 години не пуснахме своята пратка -  48 00 евреи. Записахме едни от най-светлите страници освен в българската, само че и в международната история. За страдание не успяхме да спасим над 11 000 евреи. Това съобщи вицепрезидентът по време на интернационалната конференция на тематика „ Ролята на юристите в спасяването на българските евреи “

Много проучвания на обстоятелствата би трябвало да бъдат направени, с цел да знаем какво се е случило в тези мрачи месеци. Общата е цел е  да знаем и помним уроците на историята и да не повтаряме горчивия опит. Както написа великият българин Цветан Тодоров в едно свое есе – золото не е единствено минало. Опасни са опитите за замяна на историята, добави вицепрезидентът. 

Йотова означи, че българското еврейско население е единственото, което се е нараснало. 

Можем да бъдем горди с предците си, предотвратили депортацията на българските евреи. приемането на антиеврейското законодателство и изгубеният живот на тези, които не са били избавени, са мотив за позор и смирение. Отричането на един от тези два обстоятелството би било едностранчиво. Нужни са още доста научни проучвания и конгреси като днешния, с цел да разберем в цялост този драматичен интервал и да достигнем до справедлива историческа оценка. Да не забравяме в никакъв случай нито човешкия акт на спасяването, нито трагичната гибел на почтените жертви, уточни в изявлението си проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР